суботу, 11 листопада 2017 р.

Що скажуть в день твоєї смерті?

Роздуми на подію з сьогодення... Важливе питання для кожного з нас.
"А в Йоппії була одна учениця, на ймення Тавіта, що в перекладі Сарною зветься. Вона повна була добрих вчинків та милостині, що чинила. І трапилося тими днями, що вона занедужала й умерла. Обмили ж її й поклали в горниці. А що Лідда лежить недалеко Йоппії, то учні, прочувши, що в ній пробуває Петро, послали до нього двох мужів, що благали: Не гайся прибути до нас! І, вставши Петро, пішов із ними. А коли він прибув, то ввели його в горницю. І обступили його всі вдовиці, плачучи та показуючи йому сукні й плащі, що їх Сарна робила, як із ними була."(Дії Апостолів 9:36-39)
В Святому Письмі (Книга Дій 9 розділ) є записана історія про смерть однієї з учениць Ісуса Христа епохи первоапостольської Церкви - Таваіти. Характерним в цій історії є те, що ця християнка мала дуже багато позитивних відгуків від тих, хто її знав; в день її смерті вони могли згадати й навіть показати велику кількість добрих плодів її благословенного життя!

вівторок, 15 серпня 2017 р.

Кров маккавейських мучеників як поштовх до національно-визвольного повстання


Сьогодні 14 серпня Православна та Католицька Церква вшановує пам'ять святих мучеників семи братів Макавеїв, їхньої матері Соломії, а також їхнього духовного наставника Єлеазара.
Що це за мученики? Чому саме події згадувані під час цього свята є надихаючими для всіх християн, які з вірою в Бога відстоюють справедливість на цій грішній землі, зокрема ведуть національно-визвольну боротьбу?



Згадаємо історію життя та смерті вищезгаданих святих та історичний контекст в якому вони звершували подвиг віри. Після завоювань Олександра Македонського майже весь відомий світ став під владу завойовника, а після його смерті під владу його воєначальників. Отже, в ІІ столітті до Р.Х. євреї перебували під пануванням грецьких окупантів. В цей час особливо жорстоко Сирійський цар Антіох Епіфан (під протекторатом якого знаходилася тогочасна Юдея) пригноблював народ, який мав віру в Єдиного Живого Бога. Він захопив Єрусалим, вбив 80 тис. люду й 40 тис. забрав у полон, осквернив Храм Божий, встановив там язичницькі ідоли (зокрема статую Зевса) та відмінив будь-яке поклоніння Істинному Богу. Тих, хто хоч якось проявляли свою віру в Господа, окупаційні війська жорстоко переслідували, мучили та страчували. Крім того загарбники викорінювали з народу все, що було пов'язане з національною самоідентифікацією! Забороняли вживати рідну мову, примушуючи всіх спілкуватися мовою агресора! Нищили національну культуру, скрізь вводилися грецькі звичаї: театр, олімпійські ігри, присвячені еллінським богам, і, звісно ж, релігія, а саме – язичництво.

Багато людей з поневоленого народу пішли на компроміс з окупантами та підкорялися їх нищівному для нації тиску... Але не всі!

середу, 2 серпня 2017 р.

Пророк Ілія. Деякі риси борця проти нечестивої влади



2 серпня християни відзначають свято пророка Ілії. Ілія - один з найбільш шанованих пророків в Україні. Перший храм, який був побудований в Києві, ще за правління князя Ігоря, був присвячений пророку Ілії. 

Пророк Ілія шанований як в християнстві, так і в іудаїзмі, так і в ісламі!!!
Що ж це за пророк?
Святий пророк Ілія - один з найбільших пророків Старого Заповіту, постать надзвичайна! Ілія був дуже активним в відстоюванні Божої позиції та наверненні рідного народу до Істини!
Мабуть багато людей згадають це величне ім'я - ім'я пророка Ілії у день святкування його пам'яті, але чи знають українці щось про життя пророка та залишений приклад цією легендарною особистістю? Думаю, що розглянути деякі аспекти з життя Ілії не буде зайвим. Принаймні, хотів би звернути увагу більше на його громадську активність та політичну позицію, навіть тим, хто не погано орієнтуються в діяннях пророка, пригадати аспекти його життя саме під таким кутом буде корисним. Отже, декілька фактів про суспільно-політичну позицію пророка Ілії:

вівторок, 25 липня 2017 р.

Два борги... Та людське безглуздя!

Продовжуємо дослідження новозаповітніх згадок про суми грошей та фінансових операцій...

Про борг немилосердного боржника та позикодавця
В Євангелії є притча Христа, яка дуже яскраво показує про безглуздість непрощення, яке ми проявляємо до людей в той час, коли наші борги прощенні.
Ось текст цієї повчальної історії:
"23. Тим то Царство Небесне подібне одному цареві, що захотів обрахунок зробити з своїми рабами.
24. Коли ж він почав обраховувати, то йому привели одного, що винен був десять тисяч талантів.
25. А що він не мав із чого віддати, наказав пан продати його, і його дружину та діти, і все, що він мав, і заплатити.
26. Тоді раб той упав до ніг, і вклонявся йому та благав: Потерпи мені, я віддам тобі все!
27. І змилосердився пан над рабом тим, і звільнив його, і простив йому борг.
28. А як вийшов той раб, то спіткав він одного з своїх співтоваришів, що був винен йому сто динаріїв. І, схопивши його, він душив та казав: Віддай, що ти винен!

неділю, 16 липня 2017 р.

Скільки коштувала плата за зраду? "Про деякі грошові операції в Новому Заповіті"


Уривочок з одного мого дослідження...
ПРО ДЕЯКІ ГРОШОВІ ОПЕРАЦІЇ В НОВОМУ ЗАПОВІТІ
"Цікавий факт: за дослідженнями біблеїстів у Святому Письмі місць Писання, в яких згадується про гроші, або товарно-грошові відносини, фінансові угоди і т.п. більше ніж місць про молитву чи віру... Про віру - менше 500 віршів в Біблії, про молитву біля 500, а про гроші та грошові відносини - більше 2000!!!
Враховуючи що тема грошей є важливою складовою Біблії, слід вивчати її більш ретельно. 
В цій статті я хотів би торкнутися лише загальних понять пов'язаних з стародавніми біблійними грошами та торкнутися цієї теми лише у світлі Писань Нового Заповіту (важливої частини Біблії для християн). Виходячи з того, що історичний період в якому творилися книги Новому Заповіту був відносно коротким, можна сказати "точковим" в контексті світової історії та у порівняння з періодом написання того ж Старого Заповіту, можна більш-менш об' єктивно кількісно та номінально-вартістно оцінити тогочасні (І ст. по Р.Х.) гроші та фінансові відносини.
Для більш "живого" розуміння Біблії, сучасній актуалізації її істин, навіть для більш ефективного практичного застосування деяких місць Святого Письма, в яких йдеться про фінансові відносини, слід оживити ці тексти в нашій уяві, зробити їх більш відчутними, адекватно зрозумілими для сучасної людини.
Для цього нам потрібно відповісти на прості питання, які виникають при читанні Нового Заповіту тих уривків, де мова йде про гроші.
Наприклад, що означають назви біблійних фінансових мір та грошових номіналів? Що таке, міна, талант, а головне, це "скільки", тобто, який кількісний еквівалент цих мір? Що таке статир, драхма, асарій та ін.? Яке співвідношення між монетами? Тобто, що більш дорожче: срібник (шекель) чи, наприклад, драхма?
І саме головне питання, і відверто кажучи, дуже непросте: "А скільки коштує (висловлюючись простою мовою, "на сьогоднішні гроші") та чи інша біблійна монета, придбаний товар, укладена угода? Тобто, який сучасний грошовий еквівалент грошам стародавнім? Знайшовши відповіді на ці запитання, ми, можливо, перечитуючи відомі нам місця Писання, в яких йде згадка про гроші, зробимо для себе чимало нових відкриттів...
Отже, спробуємо відповісти на ці всі запитання...
"Який сучасний грошовий еквівалент грошам стародавнім?"
Питання дуже не просте, тому що підібрати ідеальну шкалу співвідношення вартості грошей надто важко.... Тому ми бачимо, що за оцінками тих чи інших дослідників, богословів, пасторів, які описують біблійні події з прив' язкою до вартості тогочасних грошей чи операцій з купівлі-продажу, вартість одного й того самого товару чи грошових одиниць дуже різниця у різних авторів... і ця різниця вимірюється навіть не разами, а десятками й сотнями разів... Чому так відбувається? Тому що немає універсальної ідеальної порівняльної шкали...
Давайте розглянемо, для прикладу, розрахунок сучасної ціни угоди за якою Юда видає Христа первосвященикам.

За яку суму грошей (у сучасному еквіваленті) Юда продав Христа?

понеділок, 9 січня 2017 р.

Християнізація, декомунізація та ідоли...



 "Дітоньки, бережіться від ідолів! Амінь."
(1 Івана 5:21)
Сьогодні в стрічці новин одного з Інтернет видань, промайнули дві події, які мало пов’язані між собою, на перший погляд, але це лише так здається… Ці дві новини вартують уваги…

Подія перша: У центрі Одеси невідомі зруйнували 3-метрового різдвяного дідуха. Про це написала тимчасовий виконувач обов'язків голови Одеської ОДА Соломія Бобровська у Facebook. "Рускій мір? Вандалізм? Культура як вона є? Боротьба з українськими традиціями? Був Дідух в Одесі і не стало. Рознесли не тільки солому по парку, а й погнули конструкцію. Прийшли з ножицями!" Читайте більше тут.
Подія друга: «У місті Хоролі Полтавської області вулицю Небесної сотні знову перейменували на вулицю Леніна. За повернення старої назви вулиці проголосували майже всі депутати Хорольської міськради від партій БПП "Солідарність", "Батьківщина", "Укроп", "Партія Простих людей", "Аграрна партія", "Рідне місто".» Читайте більше тут.
Стосовно новини, щодо пошуків зниклого Дідуха, відійшовши в сторону, хочеться зазначити, що чиновниця Соломія Бобровська, в посадові обов’язки якої входить і оперативне реагування на надзвичайні ситуації, а саме така виникла в області в звязку з негодою, саме в той день займалася не визволенням людей з снігового полону, в якому опинилися сотні пасажирів та водіїв автівок на трасі Одеса-Рені та ін. шляхах Півдня Одещини, займалася не пошуком зниклого хлопця, який вирушив з м. Кілія в сусіднє село Шевченково, який, як з’ясувалося пізніше загинув в снігу від переохолодження, а спасала Дідуха…