понеділок, 14 листопада 2016 р.

Християнський патріотизм та традиційний український націоналізм: чи велика різниця?


    Патріотизм й націоналізм... Чи є ці поняття занадто різними, протилежними чи навпаки тотожними? На мій погляд, враховуючи реалії українського сьогодення, християнину, який займає активну громадянську позицію, важливо знайти відповідь на ці питання. Тим більше, що на цю тему є досить багато спекуляцій, некомпетентних коментарів та тлумачень у християнському середовищі...
    Нещодавно я приймав участь у роботі одного з щорічних з християнських форумів, в рамках якого проводилося ток-шоу на, без перебільшення, актуальну для християн тему: "Християнство та національне питання". Були висловлені цікаві погляди експертами щодо необхідності християнам мати й транслювати національну самоідентифікацію. Було дано визначення патріотизму, як любові до своєї Батьківщини, перш за все людей, які є "своїми", починаючи від тата та матері (згідно з заповідями Божими) та продовжуючи більш широким колом родичів та співмешканців однієї держави, одного народу (нації). Було зазначено, що справжній патріотизм не спонукає людину (тим більше християнина) до неприязного чи ворожого відношення до представників інших націй та народів.
    Але, під час дискусії, мене, в черговий раз (бо чую таке твердження вже не вперше), здивував вислів одного учасника ток-шоу про те, що християнам повинен бути притаманний патріотизм, який не слід плутати з "націоналізмом", бо, мовляв, то зовсім різні речі! Якщо чесно, сильно дивують мене такі вислови, тим більше "експертів"...

неділю, 6 листопада 2016 р.

Духовні та політичні уроки подвигу св. мученика Арети і тих, що з ним.

Цього дня (6 листопада н.с.) Церква Свята (східного обряду) віддає честь пам'яті святого мученика Арети і тих, що з ним.
Ця історія про кінець життя християнина та князя (градоначальника) Арети є дуже повчальною для нас сучасних християн, бо дає відповіді нам на питання про те, як непохитно стояти у Христовій вірі та, як розрізняти владу від Бога від тієї, що є узурпованою та бунтуючою проти Бога своїми беззаконними діяннями!

Враховуючи те, що Арета був не лище сповідником віри, але й політичним діячем (в скрутний час військовим командувачем оборони власного міста) розуміння цим святим важливих питань (в т.ч. відношення до влади, яка чинить явний гріх) може бути дуже корисним для нас!