вівторок, 15 серпня 2017 р.

Кров маккавейських мучеників як поштовх до національно-визвольного повстання


Сьогодні 14 серпня Православна та Католицька Церква вшановує пам'ять святих мучеників семи братів Макавеїв, їхньої матері Соломії, а також їхнього духовного наставника Єлеазара.
Що це за мученики? Чому саме події згадувані під час цього свята є надихаючими для всіх християн, які з вірою в Бога відстоюють справедливість на цій грішній землі, зокрема ведуть національно-визвольну боротьбу?



Згадаємо історію життя та смерті вищезгаданих святих та історичний контекст в якому вони звершували подвиг віри. Після завоювань Олександра Македонського майже весь відомий світ став під владу завойовника, а після його смерті під владу його воєначальників. Отже, в ІІ столітті до Р.Х. євреї перебували під пануванням грецьких окупантів. В цей час особливо жорстоко Сирійський цар Антіох Епіфан (під протекторатом якого знаходилася тогочасна Юдея) пригноблював народ, який мав віру в Єдиного Живого Бога. Він захопив Єрусалим, вбив 80 тис. люду й 40 тис. забрав у полон, осквернив Храм Божий, встановив там язичницькі ідоли (зокрема статую Зевса) та відмінив будь-яке поклоніння Істинному Богу. Тих, хто хоч якось проявляли свою віру в Господа, окупаційні війська жорстоко переслідували, мучили та страчували. Крім того загарбники викорінювали з народу все, що було пов'язане з національною самоідентифікацією! Забороняли вживати рідну мову, примушуючи всіх спілкуватися мовою агресора! Нищили національну культуру, скрізь вводилися грецькі звичаї: театр, олімпійські ігри, присвячені еллінським богам, і, звісно ж, релігія, а саме – язичництво.

Багато людей з поневоленого народу пішли на компроміс з окупантами та підкорялися їх нищівному для нації тиску... Але не всі!

середу, 2 серпня 2017 р.

Пророк Ілія. Деякі риси борця проти нечестивої влади



2 серпня християни відзначають свято пророка Ілії. Ілія - один з найбільш шанованих пророків в Україні. Перший храм, який був побудований в Києві, ще за правління князя Ігоря, був присвячений пророку Ілії. 

Пророк Ілія шанований як в християнстві, так і в іудаїзмі, так і в ісламі!!!
Що ж це за пророк?
Святий пророк Ілія - один з найбільших пророків Старого Заповіту, постать надзвичайна! Ілія був дуже активним в відстоюванні Божої позиції та наверненні рідного народу до Істини!
Мабуть багато людей згадають це величне ім'я - ім'я пророка Ілії у день святкування його пам'яті, але чи знають українці щось про життя пророка та залишений приклад цією легендарною особистістю? Думаю, що розглянути деякі аспекти з життя Ілії не буде зайвим. Принаймні, хотів би звернути увагу більше на його громадську активність та політичну позицію, навіть тим, хто не погано орієнтуються в діяннях пророка, пригадати аспекти його життя саме під таким кутом буде корисним. Отже, декілька фактів про суспільно-політичну позицію пророка Ілії: