четвер, 15 лютого 2018 р.

Стрітення. Старець Симеон, як приклад істинного патріота-християнина


Стрітення
Сьогодні 15 лютого Свято Стрітення Господнього. Сутність свята полягає у тому, що Бог влаштував важливу зустріч старця Симеона, якому було обіцяно Духом Святим, що він не побачить смерти доти, поки не побачить Христа! Це сталося, коли Йосип та Марія разом з новонародженим Дитям Ісусом пішли до Єрусалимського Храму, щоб звершити необхідний, згідно Закону Божому, обряд очищення. В цей час, Господь Своїм Духом надихає Симеона піти до Храму.
Старець слухається й йде до Святого місця поклонитися Богу й там зустрічає Дитинку в Якому впізнає Христа-Спасителя! Симеон проголошує пророче слово про Христа й про свій перехід в потойбічне життя з благословенним спокоєм від Зустрічі!
Слово Боже говорить про цю подію у 2 розділі Євангелія від Луки:


21 Коли виповнилося вісім днів, щоб обрізати його, то назвали його Ісусом, як назвав його ангел ще перед тим, як зачався він у лоні. 22 І коли минули дні очищення, згідно із законом Мойсея, то принесли Його до Єрусалима, щоб поставити перед Господом, 23 як то записано в Господнім законі: кожне немовля чоловічої статі, що відкриває лоно, назветься святим для Господа. 24 І щоб скласти жертву, згідно зі сказаним у законі Господнім - дві горлиці або двоє голуб'ят. 25 Був один чоловік у Єрусалимі на ім'я Семен, - людина праведна й побожна, що очікував утіхи Ізраїля; і Святий Дух був на ньому. 26 І було йому звіщено Духом Святим, що не побачить смерти, доки не побачить Христа Господнього. 27 І привів його дух до храму. Коли батьки внесли немовля Ісуса, щоб зробити з ним за законним звичаєм, 28 він узяв його на руки, віддав хвалу Богові та й сказав: 29 Нині відпускаєш твого раба, Владико, згідно з твоїм словом, - у мирі, 30 бо мої очі побачили твоє Спасіння, 31 яке ти приготовив перед лицем усіх народів: 32 світло для просвіти поган і для слави народу твого Ізраїля. 33 І його батько та мати дивувалися тим, що говорилося про нього. 34 А Семен поблагословив їх і сказав до Марії, його матері: Ось лежить він - на падіння і піднесення багатьох в Ізраїлі і на знак сперечання; 35 а тобі самій душу прошиє меч, щоб відкрилися думки сердець багатьох. (Від Луки 2:21-35)
Звісно, що центральною постаттю у цій історії є Христос, навколо Нього розгортається пророцтво, блаженна радість Симеона та черговий подив Батьків Ісуса: Йосипа й Марії від почутого про їх Дитя. Але, я хотів би звернути увагу саме на Симеона.