неділю, 16 липня 2017 р.

Скільки коштувала плата за зраду? "Про деякі грошові операції в Новому Заповіті"


Уривочок з одного мого дослідження...
ПРО ДЕЯКІ ГРОШОВІ ОПЕРАЦІЇ В НОВОМУ ЗАПОВІТІ
"Цікавий факт: за дослідженнями біблеїстів у Святому Письмі місць Писання, в яких згадується про гроші, або товарно-грошові відносини, фінансові угоди і т.п. більше ніж місць про молитву чи віру... Про віру - менше 500 віршів в Біблії, про молитву біля 500, а про гроші та грошові відносини - більше 2000!!!
Враховуючи що тема грошей є важливою складовою Біблії, слід вивчати її більш ретельно. 
В цій статті я хотів би торкнутися лише загальних понять пов'язаних з стародавніми біблійними грошами та торкнутися цієї теми лише у світлі Писань Нового Заповіту (важливої частини Біблії для християн). Виходячи з того, що історичний період в якому творилися книги Новому Заповіту був відносно коротким, можна сказати "точковим" в контексті світової історії та у порівняння з періодом написання того ж Старого Заповіту, можна більш-менш об' єктивно кількісно та номінально-вартістно оцінити тогочасні (І ст. по Р.Х.) гроші та фінансові відносини.
Для більш "живого" розуміння Біблії, сучасній актуалізації її істин, навіть для більш ефективного практичного застосування деяких місць Святого Письма, в яких йдеться про фінансові відносини, слід оживити ці тексти в нашій уяві, зробити їх більш відчутними, адекватно зрозумілими для сучасної людини.
Для цього нам потрібно відповісти на прості питання, які виникають при читанні Нового Заповіту тих уривків, де мова йде про гроші.
Наприклад, що означають назви біблійних фінансових мір та грошових номіналів? Що таке, міна, талант, а головне, це "скільки", тобто, який кількісний еквівалент цих мір? Що таке статир, драхма, асарій та ін.? Яке співвідношення між монетами? Тобто, що більш дорожче: срібник (шекель) чи, наприклад, драхма?
І саме головне питання, і відверто кажучи, дуже непросте: "А скільки коштує (висловлюючись простою мовою, "на сьогоднішні гроші") та чи інша біблійна монета, придбаний товар, укладена угода? Тобто, який сучасний грошовий еквівалент грошам стародавнім? Знайшовши відповіді на ці запитання, ми, можливо, перечитуючи відомі нам місця Писання, в яких йде згадка про гроші, зробимо для себе чимало нових відкриттів...
Отже, спробуємо відповісти на ці всі запитання...
"Який сучасний грошовий еквівалент грошам стародавнім?"
Питання дуже не просте, тому що підібрати ідеальну шкалу співвідношення вартості грошей надто важко.... Тому ми бачимо, що за оцінками тих чи інших дослідників, богословів, пасторів, які описують біблійні події з прив' язкою до вартості тогочасних грошей чи операцій з купівлі-продажу, вартість одного й того самого товару чи грошових одиниць дуже різниця у різних авторів... і ця різниця вимірюється навіть не разами, а десятками й сотнями разів... Чому так відбувається? Тому що немає універсальної ідеальної порівняльної шкали...
Давайте розглянемо, для прикладу, розрахунок сучасної ціни угоди за якою Юда видає Христа первосвященикам.

За яку суму грошей (у сучасному еквіваленті) Юда продав Христа?


Для початку звернемося до уривку Святого Письма, де йдеться мова про цю ганебну домовленість між Юдою та первосвящениками.
"Тоді один із Дванадцятьох, званий Юдою Іскаріотським, подався до первосвящеників,
і сказав: Що хочете дати мені, і я вам Його видам? І вони йому виплатили тридцять срібняків.
І він відтоді шукав слушного часу, щоб видати Його." (Від Матвія 26:14-16)

Ця ціна складає 30 срібників, або, згідно досліджень, 30 священних срібних шекелів (якими платили храмовий податок євреї). Яку ж вартість складали б 30 храмових шекелів сьогодні (в умовах сучасних економічних відносин)?

Щоб відповісти на це питання можна прив'язати вартість шекеля до еквіваленту, який має сьогоднішню, сучасну вартість... Що може бути цим еквівалентом? Варіантів може бути декілька. В залежності від вибраного варіанту, ми можемо мати різні кількісні відповіді... Наприклад, від декількох сотень доларів США до декількох мільйонів тих же доларів. Тому, є досить велике спекулятивне поле, щоб довести проповідникам будь яку "істину". Якщо потрібно показати, що Юда видав Христа за невелику суму, а відповідно, гроші були не основним мотивом у зраді, то можна розрахувати суму угоди у декілька сотень доларів, є такий спосіб. Якщо потрібно показати Юду грошолюбивим та підкреслити колосальність суми відрахованої первосвящениками за підлість, то можна розрахувати суму угоди, порядок якої буде обчислюватися мільйонами доларів, є і такий спосіб... Тому важливо розглянути не лише деякі можливі варіанти розрахунків сучасної вартості стародавніх грошових одиниць, але й вибрати серед них найбільш "адекватні", "об'єктивні" та "універсальні" для сьогоднішнього оцінювання.

Отже, перейдемо до розгляду деяких можливих варіантів. Всі варіанти для адекватного порівняння будемо приводити в одній й тій самій сучасній грошовій одиниці найбільш універсальній для сьогочасного світу (візьмемо за основу долар США).

Варіант 1 (213 доларів США).
Цим еквівалентом може бути вага дорогоцінного металу, вміст якого прямо або еквівалентно мала та чи інша монета. Наприклад, відомо що священний шекель був срібним та мав вагу 14,2 грам (в сучасних умовах будемо вважати, що стародавні дорогоцінні метали відповідали сучасній вищій банківській пробі дорогоцінних металів).
Отже, розглянемо далі, цей варіант. Нам сьогодні відома вартість у долараx чи євро тройської унції золота чи срібла, чи будь якого іншого металу на міжнародній Лондонській біржі металів (London Metal Exchange, LME). Здавалося б не погана шкала для визначення вартості тієї чи іншої стародавньої грошової одиниці чи придбаного товару, послуги... Але й тут є нюанси, але не будемо забігати на перед... Давайте порахуємо вартість угоди між первосвящениками та Юдою в еквіваленті сьогоднішньої вартості ваги дорогоцінного металу, а саме, срібла. Нагадаю, шекель містив 14,2 грами срібла.
На поточну дату (2017 рік) 1 г срібла на Лондонській біржі коштує приблизно 0,5 американських доларів (конкретніше, 15,83 долари за 1 тройську унцію (тройська унція = 31,1 грамам)).
1 шекель (срібник) коштує в еквіваленті сучасної вартості срібла (LME) — (14,2 г х 0,5 доларів) = 7,1 доларів США. 
Таким чином беручи такий показник за основу розрахунку суми угоди, маємо: 30 срібників (7,1 долар х 30) = 213 доларів.
Тобто сума цієї "угоди" за цим розрахунком не надто велика, всього складає 213 доларів. 

Варіант 2 (1 661 доларів США).
Якщо піти тим же шляхом: визначити сучасну вартість срібників через встановлення еквівалентної вартості дорогоцінного металу, кількість якого дорівнювала за вартістю тодішнім шекелям, але за основу вже брати не срібло, а золото, то ми дістанемо, абсолютно іншу суму "еквіваленту"...
Згідно дослідницької інформації співвідношення золота до срібла в Єрусалимі за часів Христа дорівнювала приблизно 1:10. Зараз це співвідношення інше.
На поточну дату (2017 рік) 1 грам золота на Лондонській біржі коштує приблизно 39 американських доларів (1218,8 долари за 1 тройську унцію (тройська унція = 31,1 грам)).
1 шекель (срібник) містив ззідно співвідношення 1,42 грами (14,2 г/10) золота і коштує в еквіваленті сучасної вартості золота (LME) — (1,42 г х 39 доларів) = 55,38 доларів США.
Беручи вже такий показник за основу розрахунку суми угоди, маємо: 30 срібників (55,38 доларів х 30) = 1 661 доларів. 

Це вже інша сума... Розрахунки вартості тих самих стародавніх шекелів відрізняється майже у 7 разів (213 дол. проти 1661 дол.), залежно від дорогоцінного металу, який береться за основу для обчислення такої вартості... Який же метал (срібло чи золото) брати за основу для здійснення таких обчислень?

Срібло чи золото? 
Щоб відповісти на це питання, слід зазначити, що з стародавніх часів майже до 19-го століття ціна срібла в світі була високою, принаймні набагато вищою ніж сьогодні. Відповідно й співвідношення срібло-золото було іноді навіть в деяких стародавніх країнах на користь срібла... Для прикладу, на протязі довгого часу срібло в стародавньому Єгипті цінувалося вдвічі дорожче золота!!! Як вже зазначалося, в Ізраїлі, за часів Христа, співвідношення золота до срібла було 1:10. Відносно до недавнього часу (до 19-го століття) у світі фактично існувала біметалічна грошова система (срібло та золото), проте після відкриття великих родовищ срібла в Америці відбувся перехід до золотого стандарту. Тому співвідношення срібла до золота різко змінилося - срібло в останні часи дуже подешевшало. Отже, опиратися після таких змін у співвідношенні вартості срібла до золота саме на "шкалу по сріблу" було б не розмно й хибно...
Сьогодні саме на базі золота склалася кредитно-грошова система, без якої немислима сучасна економіка. Зараз майже кожний центробанк має свій золотий запас, який є частиною золотовалютного резерву, що забезпечує національні валюти еквівалентною вартістю.
Тому, відштовхуватися від еквівалентної ціни вмісту золота в тій чи іншій стародавній грошовій одиниці було б більш логічним та коректнішим для вставлення їхньої сучасної вартості.

Перейдемо й до інших варіантів розрахунку...

Варіант 3 (декілька мільйонів доларів США).
Для розглду цього варіанту, слід звернутися до слова Божого, де зазаначається важлива деталь:
"Тоді Юда, що видав Його, як побачив, що Його засудили, розкаявся, і вернув тридцять срібняків первосвященикам і старшим,
та й сказав: Я згрішив, невинну кров видавши. Вони ж відказали: А нам що до того? Дивись собі сам…
І, кинувши в храм срібняки, відійшов, а потому пішов, та й повісився…
А первосвященики, як взяли срібняки, то сказали: Цього не годиться покласти до сховку церковного, це ж бо заплата за кров.
А порадившись, купили на них поле ганчарське, щоб мандрівників ховати,
чому й зветься те поле полем крови аж до сьогодні."
(Від Матвія 27:3-8)
Іншим способом визначення сучасної вартості срібників (шекелей), є спроба прив'язатися до сучасної ринкової вартості ділянки землі, еквівалентної тій, яку придбали первосвященики на юдині шекелі... За 30 срібників було придбано ділянку землі поблизу тогочасного Єрусалиму (увійшла в історію під назвою "Акелдама") для поховання паломників... Вартість цієї землі була порівняно невисокою, в зв'язку з тим, що вона, не була придатною для ведення сільського господарства, а це відповідно занижує її ціну у порівнянні з іншими ділянками з родючими землями. Нажаль ми не знаємо точної площі того придбаного нерухомого майна, але враховуючи, що ділянка названа в Св. Письмі "полем", та беручи до уваги ймовірне місце розташовування цієї ділянки на мапі туристичного сучасного Єрусалиму, можна припустити, що мова йде про площу в десятки сотих гектару, можливо півгектару, а можливо й більшу... Ми можемо говорити лише про порядок вартості такої ділянки в околицях міста в сучасному Ізраїлі, цей порядок складає декілька мільйонів доларів! Така висока вартість приміської землі в сучасному світі та Ізраїлі, зокрема, пов'язана з тим, що ділянку можна використати для забудови тих же котеджів чи багатоквартирних будинків, тому, враховуючи що контекст оцінювання земельних ділянок дуже змінився (за остані 2000 років), та має вже іншу "шкалу" ніж в стародавньому світі, таке порівняння вартості товару прив'язаного до храмових шекелів буде не зовсім коректним...

Варіант 4 (до 1 млн. доларів США).
Ще одним спекулятивним варіантом приведення актуальної ціни 30 срібників може бути просто пряма сучасна вартість стародавньої монети на нумізматичному ринку.
Не будемо надто багато часу витрачати, щоб зазначити, що такий розрахунок не може бути репрезентативним з відомих причин (така ціна не відображає сучасної вартості срібників, а відображає нумізматичну (історичну) їх цінність, яка, відповідно, виражається "любов"ю" до старовини поцінювачів історії, а не реальною вартістю такої стародавньої грошової одиниці у контексті сучасних товарно-грошових відносин). Але зробимо й такий розрахунок.
На нумізматичному ринку срібник (шекель, тетрадрахма) коштує до 3000 доларів за штуку в залежності від стану збереження.
Тобто, за такою шкалою сума зазначеної угоди складала б (30 срібників х 3000 доларів) = до 900 000 доларів.

Варіант 5 (еквівалент встановити неможливо - 0 доларів США).
У стародавні часи, ще до Р.Х. 30 срібників була ціною одного раба.
Про це свідчить таке місце Біблії:
"Коли вдарить той віл раба або невільницю, то власник дасть панові того тридцять шеклів срібла, а віл той буде вкаменований." (Вихід 21:32)
Але в сьогоднішній час, звісно, що суму такого еквіваленту вивести неможливо...

Варіант 6 (1 444 доларів США).
Наступний спосіб визначення вартості 30 срібників - це прив' язка вартості оплати праці працівнику за трудодень. Ми знаємо, що в часи Нового Заповіту в Ізраїлі працівнику, або воїну, виплачували приблизно 1 динарій чи 1 драхму за виконання своїх обов' язків на протязі 1 робочого дня.
Це видно з такого місця Святого Письма:
"Бо Царство Небесне подібне одному господареві, що вдосвіта вийшов згодити робітників у свій виноградник.
Згодившися ж він із робітниками по динарію за день, послав їх до свого виноградника.
А вийшовши коло години десь третьої, побачив він інших, що стояли без праці на ринку,
та й каже до них: Ідіть і ви до мого виноградника, і що буде належати, дам вам.
Вони ж відійшли. І вийшов він знов о годині десь шостій й дев'ятій, і те саме зробив.
А вийшовши коло години одинадцятої, знайшов інших, що стояли без праці, та й каже до них: Чого тут стоїте цілий день безробітні?
Вони кажуть до нього: Бо ніхто не найняв нас. Відказує їм: Ідіть і ви в виноградник.
Коли ж вечір настав, то говорить тоді до свого управителя пан виноградника: Поклич робітників, і дай їм заплату, почавши з останніх до перших.
І прийшли ті, що з години одинадцятої, і взяли по динарію.
Коли ж прийшли перші, то думали, що вони візьмуть більше. Та й вони по динару взяли.
А взявши, вони почали нарікати на господаря,
кажучи: Ці останні годину одну працювали, а ти прирівняв їх до нас, що витерпіли тягар дня та спекоту…
А він відповів і сказав до одного із них: Не кривджу я, друже, тебе, хіба не за динарія згодився зо мною?
Візьми ти своє та й іди. Але я хочу дати й цьому ось останньому, як і тобі.
Чи ж не вільно мені зо своїм, що я хочу, зробити? Хіба око твоє заздре від того, що я добрий?
Отак будуть останні першими, а перші останніми!"
(Від Матвія 20:1-16)
Виходячи з того, що 1 священний шекель = 4 динаріям (драхмам), 30 срібників це сума яку могли виплатити робітнику за 120 робочих днів. Саме таку умовну вартість тридцяти срібників (ціна оплати 120 трудоднів) потрібно оцінювати у контексті конкретної країни, тому що оплата праці на сьогоднішній день у різних країнах світу різна й розрахунок вартості шекеля теж буде відрізнятися залежно від країни в якій проводиться розрахунок... Тому, щоб адекватніше було сприймати та порівнювати українському читачу вартість тогочасного шекеля, відштовхнемося від розцінок оплати праці в Україні. Хоч і в різних регіонах нашої країни її рівень коливається, є статистичні дані узагальнені по всій країні... Середній рівень заробітної плати на поточний період (2017 рік) складає, за даними Пенсійного Фонду України, близько 6000 грн. в місяць, що складає 230 доларів США (приводимо в доларах для того, щоб порівнювати з попередніми варіантами розрахунків). Якщо відкинути вихідні та святкові дні, виходить, що праця одного робочого дня в Україні вартує близько 12 доларів США.
Відповідно за 120 робочих днів (скільки потрібно було працювати робітнику за часів Христа, щоб заробити 30 срібників) можна отримати 1 444 доларів США. Тобто за таким розрахунком 30 срібників = 1 444 доларів.


Виходячи з вищевикладеного, беручи до уваги поденний рівень оплати сучасним працівникам та вартість дорогоцінних металів на поточний період, на мою думку, можна з певною мірою умовності говорити, що сучасним еквівалентом ціни за зрадницьку видачу Христа храмовим олігархам є усереднена сума яка близька до 1 500 доларів США...

Найоб'єктивнішою сучасною вартістю стародавніх грошей, мабуть, була б ціна, яка б виводилася б з рівня заробітної плати сучасного працівника в певній країні світу. Але варто зазначити, що такий "еквівалент" відповідно до країни обчислення буде відрізнятися в рази. Наприклад якщо розрахунки провести в Індії чи Кубі, такий "еквівалент" буде в рази нижчім ніж в Україні, а якщо аналогічні розрахунки провести в США чи країнах Європи то він буде в рази вищим. Тому такий спосіб розрахунку хоч і має під собою об' єктивний економічний грунт (поточний рівень оплати праці) є локальним і не може бути універсальним для країн з іншим рівнем економічного розвитку.

А найуніверсальнішою (в сенсі застосування до більшості країн сучасного світу) буде ціна стародавніх грошей, яка б обчислювалася з урахуванням согоднішньої ціни на дорогоцінні метали, а саме золота. Цей показник є найбільш універсальним та може застосовуватися майже у всіх точках сучасного світу. Так як на ціноутворення вартості дорогоцінних металів в більшості сучасних країн впливають котирування на Лондонській та Нью-Йоркській біржах.

До речі, в Україні розрахунок вартості стародавніх грошей (шекелей), що по шкалі "рівня заробітної платні", що по шкалі "ціни золота" майже ідентичні, тому не викликають особливо жвавої дискусії на тему: "за яким саме способом (шкалою) проводити розрахунки?".

Але, якщо все ж таки привести шукану вартість до більш універсального способу оцінювання, відповідно до сучасної вартості дорогоцінного металу (золота), ми можемо дійти висновку, що ціна злочинної угоди Юди з первосвящениками складала б на поточний період близько 1 661 долар США.

А ціна 1 священного шекеля за "універсальною золотовалютною шкалою" складає сьогодні приблизно 55 доларів США.

Отже, візьмемо за основу саме цю цифру в подальших розрахунках під час біблійної подорожі по місцях де згадуються стародавні гроші... Далі цікавіше..."
Продовження буде...
Ігор Плохой

1 коментар: