пʼятниця, 14 жовтня 2016 р.

Уроки Свята Покрови...


Свято Покрови Пресвятої Богородиці завжди було особливим для всіх україннських військових починаючи з часів козацтва до визвольних змагань УПА й війни сучасних українських воїнів!
Вже другий рік поспіль ми святкуємо 14 жовтня День Захисника України. Обрання саме цього дня є дуже логічним й доречним, це мабудь одне з небагатьох вдалих рішень прийнятих нашим Президентом.
Але хотілося б заглянути в історичний контекст виникнення, а головне подальшого шанування цього свята...
Справа в тому, що саме святкування Покрови русичами-українцями є дуже парадоксальним з одного боку й, відповідно, повчальним для нас...
За преданням свято виникло пілсля того, як Мати Божа по молитвам греків явилася у видінні деяким християнам й покрила їх своїм омофором... Після цього армаду загарбників, які підійшли до стін Константинополя, було налякано стихією, яка розбушувалася, й вони відступили... Є декілька версій чию армію було силою божою відігнано від Константинополя, в т.ч., що то були сарацини... Але дослідники-історики знаходять у літописах документальне підтвердження тієї версії, за якою агресорами (в 910 році Р.Х.) були саме вояки Київської Русі (язичники) з князем Аскольдом на чолі!
Саме цікаве полягає у тому, що християни-греки, яких визволив Бог тоді від загибелі, не святкують це свято, а християни-слов'яни, пращури котрих атакували візантійців та з жахом тікали від стін Константинополя - святкують!
Отже, це Свято вказує нам не лише на те, що Господь захищає тих, хто уповає на нього під час військової агресії й дає перемогу, а ще дещо й інше... Через історичний контекст виникнення цього свята, Бог показує нам, що Він на боці Захисників, Він не є на боці агресора, і це - перше. Друге: християни повинні засуджувати окупаційні дії будь-кого, в тому числі й "своїх по плоті" (представників власного народу), пам'ятаючи що Господь може покрити тих, хто захищається й навести прокляття на тих, хто йде з війною на чужу землю! Цікаво чи розуміють сутність свята Покрови християни Росії? Сподіваюсь, що так...
Хай Бог береже Україну!

1 коментар: