пʼятниця, 6 листопада 2015 р.

ЧИ ПРОГРАЄ ПРАВДА В ІНФОРМАЦІЙНІЙ ВІЙНІ?


Є відомий вислів Роберта Шеклі про інформаційну війну: «Найприкріше, що в інформаційній війні завжди програє той, хто каже правду, бо він обмежений правдою, а брехун може нести все, що завгодно». 

В деякій мірі, з людської точки зору, можна погодитися з таким песимістичним висновком... Але є й Божа точка зору на таку війну! 

Насправді, боротьба між брехнею та правдою важка й непроста! 

З точки зору психологічного аспекту, люди дійсно, з одного боку, люблять говорити неправду заради досягнення своїх земних, тлінних цілей, з іншого – люди люблять бути обманутими, їм краще чути прийнятну для них брехню ніж незручну правду...
Про це свідчить, по-перше, ситуація з сучасними ліво-ліберальними ЗМІ (які висвітлюють події нереально неправдиво) і, по-друге, зомбовано-позитивний відгук (схвальна реакція) людей на таке "висвітлення".

З точки зору духовного аспекту: весь світ знаходиться під владою Зла, й мова господаря цього світу – диявола, це брехня! «Ввесь світ лежить у злі.» (1-е Iвана‬ ‭5:19‬). Тому природно для людей, які знаходяться під владою що стверджується на брехні, споживати цю брехню... «Ваш батько диявол, і пожадливості батька свого ви виконувати хочете. Він був душогуб споконвіку, і в правді не встояв, бо правди нема в нім. Як говорить неправду, то говорить зо свого, бо він неправдомовець і батько неправді. А Мені ви не вірите, бо Я правду кажу.» (Вiд Iвана‬ ‭8:44-45‬). З цього святого тексту ми бачимо, що неправду говорить диявол, правду - Христос; Дияволу багато людей вірить, Христу - ні... Більше того, Христос заявляє, що Він ніби-то програв інфоримаційну війну з сатаною "А Мені ви не вірите, бо Я правду кажу"... Але ми знаємо що це не так, такі висновки хибні, бо грунтуються на тимчасовій ілюзорній примарі "перемоги зла"...

Песимізм Шеклі й багатьох людей полягає в тому, що вони дивляться на хід інформаційної війни суто з земної точки зору, але є, як було вже сказано, й Божа точка зору. Земна точка зору обмежується земним виміром та часом, а Божа – бачить перспективу вічності. Земна – охоплює реакцію людей, Божа – реакцію Бога..

Бог Сам любить правду і від нас вимагає завжди говорити правду, любити й слухати правду й жити по правді! 
«Бо Господь справедливий, кохає Він правду!» (Псалми‬ ‭11:7‬); 
«Не засвідчуй неправдиво!» (Повт. Закону‬ ‭5:20‬);
 «Я не маю більшої радости від цієї, щоб чути, що діти мої живуть у правді.» (3-е Iвана‬ ‭1:4‬). 

Тому ми, як християни, повинні говорити правду, чого б це нам не вартувало!!! «А коли ви за правду й страждаєте, то ви блаженні! А їхнього страху не бійтеся, і не тривожтеся!» (1-е Петра‬ ‭3:14‬); «Блаженні вигнані за правду, бо їхнє Царство Небесне.» (Вiд Матвiя‬ ‭5:10‬). 

  • Говорити правду потрібно про все... Правду про духовне, людське, земне, суспільне, політичне, економічне... 
  • Говорити правду потрібно, використовуючи всі майданчики: з Церковної кафедри, в особистому спілкуванні, у ЗМІ, в Інтернеті... В цьому полягає наша духовна боротьба, частиною якої й є інформаційна  (духовна) війна. 
  • Говорити правду потрібно не зважаючи на реакцію людей! Реакція людей найчастіше ставить перепони до висвітлення невикривленої людськими уявами й збоченнями істину Слова Божого, погляд Христа на ті чи інші події. Говорити правду потрібно не зважаючи на реакцію людей, бо не реакція людей визначає перемогу... 
  • Говорити потрібно безстрашно, як Єремія, Іван Хреститель, Христос, апостоли, як багато інших біблійних героїв віри та сучасних подвижників! 
Хто говорить правду, той не програє, той переможе, можливо не відразу, згодом (що, власне, й збентежує багатьох)... Бо переможця в інформаційній війні визначають не люди й не зараз, а визначає Бог й згодом! Тому те що бійці на інформаційному фронті, які борються на стороні світла, обмежені лише правдою – це не слабкість, це СИЛА! Бо сила у ПРАВДІ! Тому що Бог там, де правда і з тими, хто з правдою!!! «Якщо Бог за нас, то хто супроти нас?» (Послання до Римлян‬ ‭8:31). 

Як свідчить книга Одкровення, Сам Бог завершить у 2 Пришесті всі війни на Землі, в тому числі й інформаційні, Своєю останньою Війною, Своєю Перемогою, Перемогою Правди! Тож примножуй цю перспективну перемогу і своїм особистим вкладом "правдивої лепти" в боротьбу Світла з темрявою на полях битви світового й українського інфопростору!
"Переможець успадкує все, і буду йому Богом, і він буде Мені сином" (Одкровення 21:7)

Немає коментарів:

Дописати коментар