середа, 2 серпня 2017 р.

Пророк Ілія. Деякі риси борця проти нечестивої влади



2 серпня християни відзначають свято пророка Ілії. Ілія - один з найбільш шанованих пророків в Україні. Перший храм, який був побудований в Києві, ще за правління князя Ігоря, був присвячений пророку Ілії. 

Пророк Ілія шанований як в християнстві, так і в іудаїзмі, так і в ісламі!!!
Що ж це за пророк?
Святий пророк Ілія - один з найбільших пророків Старого Заповіту, постать надзвичайна! Ілія був дуже активним в відстоюванні Божої позиції та наверненні рідного народу до Істини!
Мабуть багато людей згадають це величне ім'я - ім'я пророка Ілії у день святкування його пам'яті, але чи знають українці щось про життя пророка та залишений приклад цією легендарною особистістю? Думаю, що розглянути деякі аспекти з життя Ілії не буде зайвим. Принаймні, хотів би звернути увагу більше на його громадську активність та політичну позицію, навіть тим, хто не погано орієнтуються в діяннях пророка, пригадати аспекти його життя саме під таким кутом буде корисним. Отже, декілька фактів про суспільно-політичну позицію пророка Ілії:


1. Пророк Діла. Живий Маніфест.
Пророк Ілія не написав жодної книги Біблії, яка б містила його "пророцтва", так як це робило багато інших біблійних пророків (Мойсей, Ісая, Єремія, Єзекіїль, Даниїл та ін.). Але його життя було пророцьким актом, його вчинки, які дійшли до нас через згадування в літописах царів (Книги Царів) говорять не менше ніж слова. По молитві пророка звершувалося безліч чудес, наприклад, по його молитві Бог звершує перше воскресіння з мертвих, задокументоване в книгах Біблії (1 Цар 17:22). Він був тим пророком, який являв Бога для всіх наочно! Ілія був не пророком слова, а пророком Діла! Ім'я Ілія перекладається, як "Бог моя Фортеця", або "Бог моя Міць"! Він демонстрував Божу непереможну Силу! Особливо це видно було в боротьбі з 850 пророками сатани (1 Цар 18 розділ). Його життя було суцільним маніфестом Господнього Володарювання та незгоди й непокори Бога та Його послідовників з узурпацією влади над людьми дияволом при посередництві нечестивих правителів!

2. Ілія кинув виклик системі.
Пророк жив у складні часи для Ізраїля, керівництво держави відступило від віри у Бога, та слідуванні традиційним цінностям народу. Цар Ахав та його дружина Єзавель поклонялися язичницьким богам: Ваалу та Астарті, поклоніння цим "богам", згідно історичним дослідженням, супроводжувалося, зокрема, розпустою, сексуальними оргіями та ін. неподобою. Внутрішня політика держави була направлена на руйнування сімейних цінностей та на захист прав збоченців... Більше того всіх притомних людей було піддано обструкції, а тих, хто наважувався говорити правду, було репресовано, причому тисячами!!!  "Сталося, коли Єзавель вигублювала Господніх пророків, то Овдій узяв сотню пророків, та й сховав їх по п'ятидесяти чоловіка в печері, і годував їх хлібом та водою." (1 Царів 18:4). Єзавель винищувала фізично в країні всіх тих, хто говорив правду, вона була безапеляційною та жорстокою, її лють та ненависть до всього чесного, здорового, святого, чимось нагадує відношення сучасних адептів гомодиктатури до християн та людей здорового глузду... Ілія виступив проти такого положення речей... Він кинув виклик цій державній системі "антихриста", яку вибудовували Ахав з Єзавелю. І кинув він цей виклик, як міг - проголосив суд Божий на царя та народ, який слідував політиці виродження та самознищення.  "І сказав тішб'янин Ілля, з ґілеадських мешканців, до Ахава: Як живий Господь, Бог Ізраїлів, що перед лицем Його я стою, цими роками не буде роси та дощу, але тільки за моїм словом!" (1 Царів 17:1). Цим пророчим актом, він наочно показав усім, що засуха фізична, яка прийшла на землю народа-відступника, ілюструє їх духовний стан: як вмирає жива природа без води, так вмирає суспільство без Істини; як пропадають поля, не дочекавшись свого врожаю, так нищаться сім"ї політикою тогочасного розбещеного лібералізму; як гинуть рослини під пекельним сонцем, так висихають люди під натиском нечестивої масової пропаганди без правди всередині...

3. Ілія перебував як опозиціонер у підпіллі.
Положення Ілії було положенням опозиціонера. Він був в опозиції до існуючої влади, і виступав проти такого правління Ізраїлем, яке запровадив клан Ахава! Відповідно, сміливий пророк наражав своє життя на небезпеку - бути страченим. Звісно, йому довелося ховатися від урядових спецслужб. Тому Ілія перейшов на підпільний стан на деякий час за вказівкою Самого Господа: "І було до нього слово Господнє, говорячи:
Іди звідси, й обернешся собі на схід, і сховаєшся при потоці Керіті, що навпроти Йордану." (1 Царів 17:2,3). Життя в станні підпільного існування не просте (та ще й під час голоду), але цей час Ілія проводить відчуваючи близькість Бога, Який його береже та задовільняє його потреби. "І він пішов, і зробив за Господнім словом: і пішов, й осівся при потоці Керіті, що навпроти Йордану.
А круки приносили йому хліба та м'яса вранці, і хліба та м'яса ввечорі, а з потоку він пив." (1 Царів 17:5,6). Потім йому доводилося змінювати місце дислокації в такому переміщенню йому теж допомагав Господь...

4. Ілія викривав злочину владу.
Ілія був безкомпромісним у своєму слідуванні Істині, не зважаючи на особистості! Він не виправдовував своє мовчання та боягузство богословськими конструкціями на кшталт "усяка влада від Бога", а йшов безпосередньо до керівника держави й викривав його нечестиве правління... Він не виправдовувався тим, що держава не "християнська" (на той час не "юдейська"), а язичницька, а, відповідно, цар не поділяє поглядів поклонників Бога, для нього (царя) не є авторитетом Слово Боже (Тора на той час), то чого ж до нього йти, про що говорити? Можливо просто потрібно молитися?.. Ні, така релігійна риторика не для нього, він вірив у авторитет Бога, не залежно від суспільного релятивізму, чи невірства керівників держави, він не був толерантним до їх поглядів та не боявся образити їх релігійні язичницькі почуття... Він на це все абсолютно не зважав!!! Він йшов й говорив Слово правди, в першу чергу, тим, від кого залежало багато у державі, кому Бог доручив одну з найбільших й найвідповідальніших справ - вести народ певним шляхом; він сміливо йшов до безбожного царя. 
"І сталося, коли Ахав побачив Іллю, то Ахав сказав до нього: Чи це ти, що непокоїш Ізраїля?
А той відказав: Не я внещасливив Ізраїля, а тільки ти та дім твого батька через ваше недотримання Господніх заповідей, та й ти пішов за Ваалами." 
(1 Царів 18:17,18)
Нечестивий правитель завжди буде перекладати свою вину на "ворогів", опозиціонерів чи ще на будь-кого, але Ілія тримає такий удар та з мудрістю відповідає, виказуючи прямо в очі диктатору, що саме він винний у проблемах, які виникають через безбожне правління державою.

5. Ілія та революційні дії. "Майдан".
Для початку, щоб побачити революційну активність Ілії, давайте ознайомимося з уривком про змагання пророка Божого з пророками Ваала та Астарти...
19. А тепер пошли, збери до мене на гору Кармел усього Ізраїля та чотири сотні й п'ятдесят Ваалових пророків, та чотири сотні пророків Астарти, що їдять зо столу Єзавелі.
20. І послав Ахав по всіх Ізраїлевих синах, і зібрав пророків на гору Кармел. 21. І підійшов Ілля до всього народу й сказав: Чи довго ви будете скакати на двох галузках? Якщо Господь Бог, ідіть за Ним, а якщо Ваал ідіть за ним! Та не відповів йому народ ані слова. 22. І сказав Ілля до народу: Я сам позостався Господній пророк, а пророків Ваалових чотири сотні й п'ятдесят чоловіка. 23. І нехай дадуть нам двох бичків, і нехай вони виберуть собі одного бичка, і нехай заріжуть його, і нехай покладуть на дрова, а огню не покладуть. І я приготую одного бичка, і дам на дрова, а огню не покладу. 24. І ви покличете ім'я бога вашого, а я покличу Ім'я Господа. І станеться, той Бог, що відповість огнем, Він Бог! І відповів той народ та й сказав: Це добре слово! 25. І сказав Ілля до Ваалових пророків: Виберіть собі одного бичка, і приготуйте перші, бо ви численніші, і покличте ім'я свого бога, і огню не покладете. 26. І взяли вони того бичка, що він дав їм, і вони приготували й кликали Ваалове ім'я від ранку й аж до полудня, говорячи: Ваале, почуй нас! Та не було ані голосу, ані відповіді. І скакали вони біля жертівника, що зробили. 27. І сталося опівдні, і сміявся з них Ілля й говорив: Кличте голосом сильнішим, бо він бог! Може він роздумує, або відлучився, або в дорозі! Може він спить, то прокинеться! 28. І стали вони кликати голосом сильнішим, і кололися, за своїм звичаєм, мечами та ратищами, аж лилася з них кров. 29. І сталося, як минувся південь, то вони пророкували аж до часу принесення хлібної жертви, та не було ані голосу, ані відповіді, ані слуху… 30. І сказав Ілля до всього народу: Підійдіть до мене! І підійшов увесь народ до нього, а він поправив розбитого Господнього жертівника. 31. І взяв Ілля дванадцятеро каміння, за числом племен синів Якова, до якого було слово Господнє, говорячи: Ізраїль буде ім'я твоє! 32. і збудував із того каміння жертівника в Ім'я Господнє, і зробив рова, площею на дві саті насіння, навколо жертівника. 33. І наклав дров, і зарізав бичка та й поклав на дровах. 34. І він сказав: Наповніть чотири відрі води, і нехай виллють на цілопалення та на дрова. І сказав: Повторіть! І повторили. І сказав: Зробіть утретє! І зробили втретє. 35. І потекла вода навколо жертівника, а також рів наповнився водою. 36. І сталося в час принесення хлібної жертви, що підійшов пророк Ілля та й сказав: Господи, Боже Авраамів, Ісаків та Ізраїлів! Сьогодні пізнають, що Ти Ізраїлів Бог, а я Твій раб, і що все оце я зробив Твоїм словом. 37. Вислухай мене, Господи, вислухай мене, і нехай пізнає цей народ, що Ти Господь, Бог, і Ти обернеш їхнє серце назад! 38. І спав Господній огонь, та й пожер цілопалення, і дрова, і каміння, і порох, і вилизав воду, що в рові… 39. І побачили це всі люди, та й попадали на обличчя свої й говорили: Господь, Він Бог, Господь, Він Бог! 40. І сказав до них Ілля: Схопіть Ваалових пророків! Нехай ніхто не втече з них! І похапали їх, а Ілля звів їх до потоку Кішон, та й порізав їх… (1 Царів 18:19-40)
Про те як Ілія зганьбив пророків Ваала та Астарти мабуть було сказано чимало... Про велике чудо Боже, яким було підтверджено Господню Істину та Його Володарювання над світом, теж знають не мало. Але, я хотів би звернути увагу на деякі цікаві деталі... А саме на те, що Ілія, як духовний лідер, діяв не лише, умовно кажучи, в стінах церковних будівель, а міг організувати й зібрати "народне віче", "Майдан"... Саме за його ініціативою зібралися тисячі ізраїльтян на вирішення питання про подальший курс розвитку єврейської громади Північного Царства. 

6. Ілія та революційні дії. Загони самооборони.
Після того, як Господь явив Свою Славу, Ілія надає накази про взяття під варту диявольських пророків у кількості 850 чоловік! Ви уявляєте цей процес? По-перше, не цар дає такий наказ, а звичайний громадянин, який висловив недовіру до правління такого царя... Тобто, Ілія бере владу у свої руки! Що це? Це революційний процес, хоч і тимчасово, але владу бере народний лідер, активіст руху за державне відновлення традиційного шляху розвитку, за духовне пробудження.
По-друге, Ілія організовує, скоріш за все кількатисячні, загони народної самооборони. Для того, щоб взяти під варту майже тисячу ідеологів тогочасної влади, та ще й привілейованих (щось подібне до сучасної депутатської недоторканості), якими опікувалася безпосередньо цариця Єзавель (1 Цар 18:19), потрібно було мати чисельне військо! Принаймні по декілька чоловік на 1 затриманого, тобто декілька тисяч бійців самооборони. Таке військо організував Ілія прямо на місці "народного віче"... Це говорить про надзвичайно глибоку інтеграцію пророка не лише в суспільно-політичні, а й в революційні процеси!

7. А ще Ілія не був пацифістом...
Пам"ятник пророку Ілії біля гори Карміл

Чи був Ілія пацифістом? Відповідь очевидна. Він не був пацифістом, як і Самуїл (відомий пророк-попередник, який власноруч стратив ворожого царя-загарбника Агага), як і інші пророки, які жили до Ілії та після нього. Він діяв від імені Бога за ради національної безпеки (в сучасному розумінні). Ліквідував тих, хто виконував функцію “внутрішнього окупанту”. 
"І сказав до них Ілля: Схопіть Ваалових пророків! Нехай ніхто не втече з них! І похапали їх, а Ілля звів їх до потоку Кішон, та й порізав їх…" (1 Царів 18:40)
Для цього йому довелося ліквідувати лжепророків, які безпосередньо займалися розбещуванням народу. 
Також під час подальшого його переслідування, як пророка-опозиціонера, йому довелося просити проявити Бога Свою могутність та знищити 100 "гвардійців" царя (воїнів, які були послані царем Ахазією, щоб схопити Ілію). (див. 2 Цар 1 розділ).
Якщо у випадку з воїнами була проявлена надприродна сила Суда Божого, то у випадку зі стратою сатанинських пророків, Ілії довелося звершувати це власноручно...


Ось деякі риси пророка Ілії... Ілія праведний, принциповий, безстрашний, безкомпромісний воїн Господа Саваофа. Будучи духовним він не відділяв себе від народу, а навпаки намагався, щоб народ навернувся до Бога та знав Його, як знав Його Ілія.
Біблія закликає нас надихатися прикладом віри Ілії, вказуючи, що він був подібною до нас людиною, але проявляв потужно Божу силу! В Новому Заповіті Яків Праведний пише так: 
16. Отже... дуже могутня ревна молитва праведного!
17. Ілля був людина, подібна до нас пристрастями, і він помолився молитвою, щоб дощу не було, і дощу не було на землі аж три роки й шість місяців…
18. І він знов помолився, і дощу дало небо, а земля вродила свій плід!
(Якова 5:16-18)



Немає коментарів:

Дописати коментар